"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Săptămâna aceasta, mai precis pe data de 8 noiembrie, au avut loc alegerile de la jumătatea mandatului aici în Statele Unite. Pentru români și pentru restul lumii, aceste alegeri sunt oarecum ciudate și de neînțeles. Scena politică a Statelor Unite este ciudată în felul ei dar este bine ancorată în constituția țării. Așadar, Constituția Statelor Unite împarte guvernul federal în trei ramuri pentru a se asigura că niciun individ sau grup nu va avea prea multă putere:

Ramura Legislativă - elaborează legi (Congresul, format din Camera Reprezentanților și Senat).
Ramura Executivă - Aplică legile (președintele, vicepreședintele, cabinetul, majoritatea agențiilor federale)
Ramura Judecătorească - Evaluează legile (Curtea Supremă și alte instanțe)

Fiecare ramură a guvernului poate modifica actele celorlalte ramuri:
Președintele poate să se opună prin veto legislației create de Congres și numește șefii agențiilor federale.
Congresul confirmă sau respinge candidații nominalizați de președinte și îl poate revoca pe președinte din funcție în circumstanțe excepționale.
Judecătorii Curții Supreme, care pot anula legi neconstituționale, sunt numiți de președinte și confirmați de Senat.
Această capacitate a fiecărei ramuri de a reacționa la acțiunile celorlalte ramuri se numește sistemul de control și echilibru.

Ramura legislativă elaborează propuneri de legi, confirmă sau respinge nominalizările prezidențiale pentru șefii agențiilor federale, judecătorii federali și Curtea Supremă și are autoritatea de a declara război. Această ramură include Congresul (Senatul și Camera Reprezentanților) și agențiile și birourile speciale care oferă servicii de sprijin Congresului. Cetățenii americani au dreptul de a vota pentru senatori și reprezentanți prin intermediul unor buletine de vot libere și confidențiale.

Ramura legislativă a guvernului Statelor Unite ale Americii este într-o continuă transformare. Tot la 2 ani se fac alegeri pentru congresmeni și senatori. Congresmenii pot fi aleși pentru 4 ani iar senatorii pentru 6. Senatorii sunt aleși pentru mandate eșalonate de șase ani. O treime din cele 100 de locuri sunt puse la bătaie în alegerile de la jumătatea mandatului.

Statele sunt reprezentate în Camera Reprezentanților în mod aproximativ proporțional cu populația lor, fiecare stat având garantat cel puțin un loc. În prezent, există 435 de reprezentanți cu drept de vot. Cinci delegați și un comisar rezident sunt membri fără drept de vot în Cameră, deși pot vota în comisii. Reprezentanții trebuie să aibă vârsta de 25 de ani și să fie cetățeni americani de cel puțin 7 ani. Reprezentanții au mandate de 2 ani.

În prezent, sunt 100 de senatori în Senatul American, 2 senatori pentru fiecare stat. Constituția stabilește trei calificări pentru a fi membru al Senatului SUA: vârsta (cel puțin treizeci de ani); cetățenia americană (cel puțin nouă ani); și rezidența în statul pe care îl reprezintă un senator la momentul alegerii. Detaliile acestor calificări au fost stabilite de autorii Constituției în timpul Convenției constituționale din 1787.

Cea mai mare parte a atenției alegerilor de la jumătatea mandatului se concentrează asupra celor două camere ale Congresului: Senatul SUA și Camera Reprezentanților. Membrii Camerei sunt aleși pentru mandate de doi ani, astfel că toate cele 435 de locuri sunt decise în timpul alegerilor de la mijlocul mandatului.

Câteva exemple care dovedesc că sistemul american de vot este corupt şi nu funcţionează. În ultima vreme, maşinăria democrată a Statelor Unite a recurs la manevre demne de lumea a treia de manevrare a voturilor, începând de la “nefuncţionarea” maşinilor de vot din statul Arizona, la apariţia peste noapte a buletinelor de vot, după ce centrele de votare au fost închise, şi în majoritatea cazurilor, mai precis 70 la sută din cazuri, aceste buletine vot care au apărut “peste noapte” i-au favorizat pe democraţi.

Aproape jumătatea din populația statului Arizona locuiește în comitatul Maricopa. Aici este și cel mai mare oraș din stat, orașul Phoenix. Dacă va trebui să câștigi alegerile la nivel de stat, trebuie să câștigi alegerile în comitatul Maricopa. Însă nici acuma, la data când scriu acest material (săptămâna alegerilor de la jumătatea mandatului), nu se știe cine a câștigat cursa pentru guvernatorul (guvernatoarea) statului sau cursa pentru o poziție de senator. 48 de ore după ce s-au terminat alegerile “legal”, mai existau sute de mii de voturi care nu au fost numărate. Oficialii alegerilor “au dat vina” pe ne-funcționarea mașinilor care numără voturile. Toți acești oficiali au mai spus că nu vor avea rezultatele finale până după o săptămână după alegeri. Interesant. Așa zisa “democrație” și una dintre cele mai “puternice” democrații din lume, nu pot să-și numere voturile la timp?

Oficialii responsabili pentru organizarea alegerilor nici nu se mai sfiesc și își bat joc de cetățenii care au stat la cozi imense pentru a vota. Nu sunt în stare să numere voturile sau poate că voturile nu le convin și o să încerce, cum au făcut-o și în alți ani, să măsluiască rezultatele alegerilor. Bugetul anual pentru organizarea alegerilor în acest comitat este de 4 miliarde și jumătate. Pentru doar o comparație, hidrocentrala Hoover Dam de la granița statului Arizona cu statul Nevada, ar costa 890 de milioane de dolari (ajustat la inflația de astăzi). Așdar, pentru prețul a 5 hidrocentrale Hoover Dam, comitatul Maricopa nu pot să numere voturile a sute de mii de cetățeni.

În ziua alegerilor, potrivit conducerii comitatului, 70 din cele 223 de mașini de votat au suferit “probleme majore”, mașini pentru care au plătit recent milioane de dolari. Un lucrător de la unul dintre centrele de votare din Arizona, a raportat că 25% dintre voturi au fost respinse, și culmea majoritatea voturilor respinse au fost pentru candidații … republicani. De remarcat că programele de numărat voturi în America sunt făcute de nimeni alții decât de … Venezuela. Apoi serverele unde se înregistrează rezultatele electorale ale americanilor … sunt prin Europa, mai precis Italia, Spania și … Germania.

Majoritatea țărilor subdezvoltate au legi care necesită ca votantul să se prezinte în persoană și să prezinte un act de identitate iar rezultatele sunt date publicității în ziua alegerilor sau în următoarea zi, nu se așteaptă zile, sau săptămâni ca în America.

S-a votat mai mult pe principii morale (sau imorale) decât pe principii economice. Nu contează că inflaţia Statelor Unite este la un nivel istoric îngrijorător. Nu contează că preţuirile la carburanţi sunt la nivele istorice. Nu contează că în marile oraşe situaţia oamenilor străzii şi crimele sunt ieşite din control, ce a contat de data aceasta a fost “drepturl la avorta copii” şi tot ce este împotriva visului american.

Unul dintre evenimentele secolului 21 a fost Vineri, 24 iunie 2022 când Curtea Supremă a SUA a anulat cauza Roe vs. Wade, actul legislativ istoric care a făcut din accesul la avort un drept federal în Statele Unite. Decizia a desființat 50 de ani de protecție juridică și a deschis calea pentru ca statele individuale să limiteze sau să interzică în mod categoric dreptul la avort. 

Deja, din cauza legilor de declanșare puse în aplicare înainte de hotărâre, avortul este acum interzis în multe state în mod automat sau prin acțiuni de stat în urma deciziei. În plus, judecătorul Clarence Thomas a scris că anumite alte hotărâri de referință ar trebui să fie reconsiderate, inclusiv drepturile stabilite privind accesul la contracepție, relațiile între persoane de același sex și căsătoria între persoane de același sex. 

Americanii au votat de data aceasta şi nu numai, împotriva normalului, împotriva legilor naturii, împotriva a tot ce este obişnuit. Au votat împotriva candidaţilor care au fost susţinuţi de fostul Preşedinte Donald Trump, de care stânga americană se teme şi îl urăște de moarte. Mai bine au votat pentru morţi şi handicapaţi decât să voteze pentru prosperitate şi normalitate.

De exemplu, democratul Tony DeLuca, cel mai longeviv reprezentant al statului Pennsylvania, cu o vechime de 39 de ani, a murit în octombrie, la 85 de ani, din cauza leucemiei a fost reales în detrimentul contracandidatei Queonia “Zarah” Livingston, din partea Partidului Verde, cu un avans considerabil.

Apoi tot în Pennsylvania, democraţii de aici au ales un handicapat mintal (la propriu) pentru poziţia de senator în persoana viceguvernatorului John Fetterman, care a suferit un atac cerebral în urmă cu aproape șase luni şi care i-a afectat mintea şi capacităţile de gândire. Dar nu a contat, atâta timp cât candidatul are suflare, nu contează abilităţile sale mintale sau fiziologice, de aceea ne-am ales cu un moşneag ca preşedinte care în ultima vreme mai salută şi excavatoarele … goale, că măcar în trecut a vrut să îi strângă mâna unui … nevăzut, necunoscut.

Aşadar, America a ajuns de râsul lumii, la propriu. Am ajuns de batjocura tuturor popoarelor. Sunt vremuri în care nu sunt neapărat mândru că sunt american. Încerc să înţeleg politica americană, dar de fiecare dată mi se face rău la stomac când mă gândesc la mişeliile care se învârt în politică, nu că în Europa sau în România scena politică ar fi mai bună.

Marcel URS, Portland OR