"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Pentru toti locuitorii Statelor Unite, inceputul lunii septembrie este marcat de Labor Day Week-end, sarbatoare dedicata muncii. Aceasta sarbatoare ofera oportunitatea de a ne destinde inca  odata inainte de a intra in sezonul  toamnei.

 

Pentru comunitatea Bisericii Ortodoxe Romane “Sfanta Maria” din Portland, OR, acest sfarsit de saptamana  prelungit, a insemnat si mai mult! Acum s-a sarbatorit cea de-a 8-a editie a Festivalului “Toamna Romanesca”.

La fel ca la fiecare editie a Festivalului, intreaga vecinatate a fost invitata sa participe, deoarece acest Festival este un eveniment dedicat tuturor celor ce simt romaneste si tuturor celor ce vor sa inteleaga mai bine cultura si traditia romaneasca.

 

Vremea a fost de partea noastra; soarele ne-a zambit dogoritor in ambele zile de Festival (Sambata si Duminica 3-4 Septembrie). Mancarea, specific romaneasca – sarmale, mama-liguta, carnati, mititei  si alte delicatese a fost foarte gustoasa - ca la mama acasa, iar bautura romaneasca a racorit setea celor prezenti.  De exceptie a fost si programul artistic, prezentat de artisti locali, grupul de copii ai Bisericii Sfanta Maria, precum si de artisti veniti din Sacramento precum si Grupul Folcloric “Doina” din Ohio. Inedita a fost prezentarea istorica interactiva a 3 din cei mai pretuiti conducatori ai romanilor (Decebal, Vlad Tepes si Stefan cel Mare). Aceasta prezentare a  facut istoria romanilor sa fie perceputa intr-un mod simplu.

 

Intr-adevar, datorita tuturor voluntarilor si ostenitorilor carora le multumim si pe aceasta cale, Portlandul a sarbatorit in acest weekend de  Septembrie 3- 4 si cultura romaneasca, ce isi aduce aportul  la mozaicul cultural unic ce formeaza partea de Nord-Vest a Statelor Unite – marturie fiind si un material prezentat de “Oregonian”.

 

Preot Cosmin Antonescu