"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

- sărbătorită de comunitatea ortodoxă din Portland

1 decembrie a fost adoptata ca zi nationala a Romaniei in 1990, reprezentand celebrarea Marii Adunari de la Alba Iulia. Atunci si acolo, s-a votat Unirea Transilvaniei cu Romania, eveniment ce a desavarsit unirea tuturor romanilor intr-un stat national. A fost momentul de apogeu al istoriei romanilor, atunci cand Romania “dodoloata”, a pasit cu fruntea sus in istoria moderna a omenirii.

La 1 decembrie 1918, Adunarea Nationala de la Alba Iulia, constituita din 1228 delegati, si sprijinita de peste 100.000 de persoane adunate la eveniment din toate colturile Ardealului si Banatului, a adoptat o Rezolutiune care consfiinteste Unirea tuturor romanilor din Transilvania si întreg Banatul (cuprins între raurile Mures, Tisa si Dunare) cu Romania. Ziua de 1 decembrie 1918 marcheaza bilantul luptei romanilor pentru întregire statala, care vine sa încununeze precedentele actiuni ale fratilor din Basarabia (27 martie 1918) si Bucovina (15 / 28 noiembrie 1918). Poporul roman a valorificat conjunctura internationala creata în urma Primului Razboi Mondial si a stiut sa se afirme în contextul miscarii de eliberare a popoarelor si al victoriei principiului nationalitatilor în Europa.

Aceasta zi nationala a noastra, a romanilor de pretutindeni, a fost sarbatorita si de catre Comunitatea Ortodoxa Romana din Portland, OR, printr-o masa festiva, desfasurata in Sala Sociala a Bisericii “Sfanta Maria”. Dumineca, 4 decembrie, 2011, ne-am adunat cu totii in jurul Sfantului Altar si am multumit lui Dumnezeu pentru aceasta zi unica, prin Slujba Sfantei Liturghii. De fapt, o data cu sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei, Biserica noastra a sarbatorit si doi din marii sfinti ai Bisericii lui Hristos: Sfantul Apostol Andrei (sarbatorit la 30 noiembrie) si Sfantul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei (sarbatorit 6 decembrie). Iata deci ca aceasta masa festiva a avut un intreit motiv de bucurie.

Evenimentul a fost primit cu mare entuziasm de catre credinciosii nostri, participand in numar mare atat la Sfanta Liturghie cat si la masa festiva. Mancarea, desi a fost de post (acum in pragul Nasterii Domnului se cuvine sa ne pregatim “pestera” sufletelor si trupurilor spre a-L primi pe Hristos), a fost delicioasa. La incheierea mesei, a urmat un program de cantece patriotice, la care au participat toti cei prezenti, intonand impreuna Imnul National si alte cantece patriotice. De asemeni a rulat un mic filmulet cu scene de la Unire. Le multumesc pe aceasta cale tuturor doamnelor ce au ajutat la pregatirea mesei si de asemeni tuturor celor ce au ajutat la pregatirea programului de cantece patriotice. Dumnezeu sa ne binecuvanteze si sa ne ocroteasca cu Harul Sau.

La multi ani, Romania si te iubim !

Pr. Cosmin Antonescu