"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

Conform calendarului estival al oraşului Portland, la începutul lunii iunie ne-am obişnuit ca în oraşul nostru să ne bucurăm de un eveniment deosebit, artistic şi cultural – ROSE FESTIVAL. Pentru cetăţenii comunităţii româneşti, a fost şi o surpriză plăcută – reapariţia trupei de dansuri populare româneşti, sub conducerea lui Daniel Crăciun, ansamblul TRANSILVANIA, după o lungă periodă de absenţă. Cu o formaţie de dansuri reînnoită a prezentat un program care a acoperit o gamă largă de regiuni ale ţării noastre începând cu Ardealul, de unde îşi trage seva formaţia amintită, până în Moldova, trecând prin Muntenia.

 

Programul a fost deschis de un cântec cu iz religios: “Doamne, ocroteşte-i pe români”, în interpretarea Carminei Crăciun. In continuare, Daniel Crăciun a delectat publicul cu muzică românească interpretată la taragot şi apoi cu un dans solo pe o melodie arhicunoscută de cei care îndrăgesc folclorul românesc şi emisiunea Marioarei Murărescu – Tezaur folcloric.

Un grup de tinere fete: Bianca Bucerzan, Carmina Crăciun, Catrinel Perşa şi Izabela Titeiu au interpretat dansul muntenesc – Ciuleandra.

Formaţia de dansuri compusă din: Carmen şi Daniel Crăciun, Alina Crăciun şi Alin Chende, Carmina Crăciun şi Andrei Vlăduţ şi Silvia şi Tomescu Sava au distrat spectatorii cu dansurile româneşti din diverse zone ale ţării, specific fiind in special costumele, bogat colorate şi cu accesorii diferite. Pauzele în care dansatorii trebuiau să-şi schimbe costumele, erau acoperite de taragotul lui Daniel, sau de comentariile prezentatoarei Magdalena Pisică ce încerca să dea câteva lămuriri spectatorilor de limbă engleză, despre România şi dansurile respective.

Aşteptăm ansamblul Transilvania să răspundă şi altor solicitări în care poate să facă cunoscut folclorul şi muzica românească.