Aceasta biserica romaneasca ortodoxa a luat fiinta la 24 ianuarie 1997 si este asezata intr-un loc minunat, plin de liniste si binecuvintare. Retrasa din tumultul galagios al circulatiei, inspira liniste si te indeamna privind turnurile semete si brazii inalti sa te inalti si tu oricine ai fi cu sufletul si mintea la: “Cel ce a facut cerul si pamantul si toate cate sunt.“
Inca de la intrare la baza crucii tridimensionale se afla inscriptia “Biserica Ortodoxa Pogorarea Duhului Sfant”.
Hramul sau numele acesta marcheaza istoric infiintarea primei biserici crestine cu prilejul marelui eveniment divin prin Pogorarea Duhului Sfant peste sfintii apostoli si ucenici in chip de limbi ca de foc dindu-le darul vorbirii in alte limbi “si cand a sosit ziua Cinzecimi erau toti adunati impreuna la un loc si fara de veste s-a facut din cer un vuiet ca o suflare de vint ce vine repede si a umplut toata casa in care sedeau. Si limbi ca de foc li s-au aratat impartite, si au sezut pe fiecare din ei si s-au umplut toti de Duhul Sfant si au inceput sa graiasca in alte limbi, precum le dadea lor duhul…. Si cand s-a facut vuietul acela s-a adunat multimea si s-a tulburat, caci fiecare ii auzea pe ei graind in limba sa” (faptele apostolilor 2,1u…)
Din textul de mai sus realizam ca s-a implinit promisiunea Mantuitorului ca nu-i v-a lasa singuri si ca le va trimite un Mingaietor.
Acest mare praznic poarta mai multe denumiri:
a) Pogorarea Duhului Sfant eveniment unic si ireversibil prin care Apostolii primesc darul vorbirii in limbi ca prin acesta sa propavaduiasca Evanghelia la toate natiunile de sub cer cum mentioneaza Scriptura. Imputernicit de puterea duhului sfant in urma cuvintarii Apostolului Petru ia fiinta prima Biserica crestina prin botezarea celor ca la 3000 de suflete.
b) Evenimentul se petrece la 40 de zile dupa Inviere si la 10 zile dupa Inaltare, fapt pentru care poarta numele si de Cinzecime. Cincizecimea acesta se suprapune Cincizecimi iudeilor, sarbatoare prin care ei praznuiau binecuvantarea secerisului, aducand jerfa primele paini din roadele noi. Cincizecimea iudaica se praznuia l a 50 de zile dupa Sarbatoarea Iesirii din robia egipteana. A fost hotarat de Dumnezeu sa cada in acelasi timp pentru ca rodul vorbirii in limbi sa fie fructificat de toti cei care venisera din diaspora la acesta mare sarbatoare.
c) Poarta numele si de Rusalii preluata de traditia populara de la romani care tot in acest timp era si sarbatoarea florilor (Rosalia).
d) Mai exita si numirea de Dumineca Mare relatata fiind atat Pogorarea Duhului Sfant cat si nastrea Bisericii.
Din textele scripturii reiese ca Dumnezeu lucreaza “ fara de veste “ adica cand gaseste de bine ca este necesar sa-si plineasca voia, prin asemanari, ca un vuiet si ca o suflare de vint ce vine repede si limbi ca de foc.
Apostolii umpluti de Duhul Sfant vorbeau in limbi cunoscute”si cum de auzim noi , fiecare, limba noastra in care neam nascut?”. ( F.A. 2,8). Este clar ca darul vorbirii in limbi a avut scopul divin de a converti pe ascultatorii din diaspora care intorcandu-se la casele lor au dus si Evanghelia.
Biserica Ortodoxa isi are inceputul de atunci si isi duce existenta nentrerupta, fapt pentru care este numita si Biserica istorica. Este istorica pentru ca a trecut prin toate timpurile luptandu-se pentru a pastra credinta pe care a last-o Isus Hristos si au propavaduit-o apostolii si ucenicii sai. Este ortodoxa pentru ca pastreaza adevarul asa cum a fost formulat in Crezul apostolic la anul 50, in Sinodul de la Ierusalim, unde sau fixat invataturile de baza ale adevaratei credinte crestine care inca de atunci incepuse sa fie atacat de eretici si schizmatici cu ereziile si schizmele lor.
Biserica din Oregon City pastreaza si propaga invatatura crestina conform Bibliei si sfintei traditii (Marturisirea apostolica, Canoanele si dogmele Sinoadelor ecumenice, Scrierile sfintiilor parinti, Didahiile, etc. )
Troparul praznicului care se canta in fiecare Dumineca avand in vedere ca biserca porta hramul acestui mare Praznic Imparatesc rosteste :
“Binecuvantat esti Hristoase Dumnezeul nostru,
Cel ce prea intelepti pe pescari i-ai aratat, trimitindu-le lor Duhul Sfant,
Si prin transi lumea ai chemat, iubitorule de oameni, Slava Tie.“
Voi incheia chemandu-va sa inaltam Duhului Sfint acesta rugaciune plina de putere si aducatoare de folos:
“Imparate ceresc, Mangaietorule
Duhul adevarului care pretutindenea esti
Si toate le implinesti,
Vistier al bunatatilor si datatorule de viata
Vino si te salasluieste intru noi
Si ne curateste pe noi de toata intinaciunea
Si mantuieste bunule sufletele noastre. Amin!“
SERVICIILE NOASTRE DIVINE SE DESFASOARA DUMINECA SI IN SARBATORI INTRE ORELE 10:30 AM – 12:30 PM