"Cercetați toate lucrurile, si păstrați ce este bun!"

Apostolul Pavel

La 15 Septembrie a.c. va fi un an de la Sfintirea Bisericii “Pogorarea Duhului Sfant”, prilej cu care si pe aceasta cale aducem Slava lui Dumnezeu pentru grija, mila si dragostea pe care le-a arata fata de noi credinciosii si Biserica Sa.
Sfintirea sau Tarnosirea unei biserici noi cum este cea din Oregon City, este un moment unic in viata unei biserici si a enoriasilor ei, este momentul in care prin rugaciunile Ierarhilor, a Soborului de Preoti si Diaconi, impreuna cu drept credinciosii crestini, prin ungerea Bisericii cu Sfantul Mir, stropirea cu Apa Sfintita si asezarea Sfintelor Moaste in Prestol, este consacrata cladirea slujirii lui Dumnezeu. Duhul Sfant, Duhul Adevarului, Mangaietorul, Vistierul Bunatatilor si Datatorul de Viata, devine lucrator neincetat in Biserica. Potrivit cuvantului Mantuitorului nostru Iisus Hristos ea este “ Casa Tatalui Meu”, fapt pentru care si noi credinciosii rostim: “in Biserica Maririi Tale stand, in cer ni se pare a fi!”.
Sfintirea incununeaza efortul si sacrificiile depuse de pastor si credinciosi, implinirea rugilor lor si totodata este serviciul solemn prin care se arata voia lui Dumnezeu de a exista: “ Aceasta Biserica Tatal a voit-o, Fiul a zidit-o si Duhul Sfant a Sfintit-o!”, plinindu-se mai departe cuvantul Scripturii care zice: “Casa aceasta a zidit-o cineva, dar cel ce le zideste pe toate este Unul Singur Dumnezeu”.
Ziua de 14 Septembrie a insemnat zi de post pentru toti credinciosii care impreuna cu Ierarhii in rugaciuni au pregatit cele necesare in vederea Sfintirii Bisericii. Totodata este si ziua Inaltarii Cinstitei si de Viata Facatoarei Cruci in comemorarea Aflarii Crucii pe care a fost rastignit Mantuitorul.
15 Septembrie, ziua in care praznuim pe Sfantul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos, Sf. Roman a carui Sfinte Moaste se afla in intregime in Catedrala Mitropolitana din Timisoara. Astfel Biserica primeste ca al doilea hram pe Sfantul Iosif si va praznui aceasta data in fiecare an. Din sobor au facut parte: I. P. Sf. Arhiepiscop Nathaniel Intai Statatorul B. O. R. din America si Canada; P. Sf. Episcop Vicar Irineu; P. C. Parinte Vasilie Muntean Arhiprist, Parohul Bisericii; P. C. Parinte Prof. Dr. Catalin Mitescu Arhiprist, sef al misiunilor; P. C. Parinte Ioan Catana Arhiprist-Parohul B.O.R din Seattle; C. P. Marcel Cosmin Vint – Parohul B. O. R. din Portland; C. P. Marius Dinca- atasatul Bisericii din Oregon City; P. Cuv. Pr. Dionisie Rodila-Ieromonah; C. Parinte Alban-Parohul B.O. Siriene din Portland si P. Cuv. Arhidiacon Sebastian Dumitrascu.
Ziua pre care ne-a daruit-o Domnul a fost insorita, credinciosii numerosi veniti din Seattle, Portland, Salem si din alte parti s-au bucurat deosebit de mult, zidindu-se spiritual prin rugaciune si cantare sfanta. Corul Bisericii condus de talentatul dirijor Siluan Eloi a cantat angelic ridicandu-ne sufleteste spre cer.
La sfarsitul Sf. Liturghi Arhieresti care a avut loc dupa sfintirea bisericii Arhiepiscopul Nathaniel a tinut un cuvant prin care a aratat importanta bisericii si lucrarea ei, mentionand ca: “ Dincolo de cladire, Biserica vie suntem noi credinciosii, madulare vii al trupului lui Hristos.” A accentuat apoi cat de importanta este pastrarea credintei in care au trait parintii si inaintasii nostri ducand o viata adevarata de credinciosi lucrand pacea, mila si dragostea crestineasca cu toata lumea. A multumit credinciosilor bisericii, preotului si corului pentru munca, daruirea si jertfa lor, rugand pe Dumnezeu sa-i rasplateasca. Ierarhul a accentuat apoi grija deosebita pe care trebuie sa o aiba credinciosii pentru “Casa lui Dumnezeu si Slujitorul ei”. In final a multumit lui Dumnezeu celui ce a voit sa existe aceasta biserica si care a pus lucratorii la treaba, a apreciat frumusetea bisericii, a picturii si a locului linistit, pasnic si solemn in care se afla biserica “incanjurata de brazi inalti precum zidul o cetate”. Dupa impartitea anaforei toti ne-am indreptat spre sala sociala a B.O. Antiohiene unde s-a tinut masa. Ca invitati speciali au fost D-ul Consul Catalin Ghenea de la Consulatul Roman de la L.A., D-ul General Constantin Degeratul-Consilier de Stat si sotia acestuia D-na Maria, Generalii Deby si Mike Person din USA si D-ul Mircea Lubanovici fondator si director al ziarului Romanian Times si Presedinte al Asociatiei Romano-Americane. In timpul serviri mesei cu bucate alese si intr-o atmosfera de aleasa sarbatoare, corul bisericii a sustinut un program religios inaltator. Parintele Vasile Muntean in cuvantul sau a multumit in primul rand Bunului Dumnezeu pentru ca l-a invrednicit pe el si pe credinciosii bisericii sa ajunga acest moment minunat in aceasta binecuvantata zi. A multumit apoi Ierarhilor pentru dragostea si intelegerea pe care au aratat-o fata de el si pe care o pastoreste din voia lui Dumnezeu. A multumit soborului de preoti care au venit si s-au rugat la aceasta sarbatoare, enoriasilor cu care a inceput aceasta lucrare, celor care au urmat apoi si celor de astazi care au gasit de bine sa sustina casa lui Dumnezeu si sa pregateasca acest eveniment.
In cuvantul sau P. C. Paroh Vasilie a prezentat succinct datele pivot din istoria acestei biserici, amintind ca Parohia Pogorarea Duhului Sfant din Oregon City isi are inceputul in 22 decembrie ‘96 cand dupa Sf. Liturghie Arhiereasca savarsita in fostul lacas al Bisericii Sf. Maria din Portland, de pe strada Foster cu Str. 57, I.S. Nathaniel i-a dat binecuvantarea de a infiinta o noua Parohie. Faptic parohia a luat fiinta in 24 Ianuarie 1997 cand era dejea in posesia terenului pe locul pe care se afla acum frumoasa Biserica. Parohia a fost recunoscuta oficial de catre Consiliul Eparhial si Congresul Bisericesc in 4 Iulie 1997. Pregatirile si aprobarile documentatiilor in vederea construirii bisericii au durat doi ani (1997-1999). In 10 Ianuarie 2000 s-au facut sapaturile pentru fundatie care a fost pusa, si lucrarile s-au oprit din lipsa de fonduri. Constructia bisericii reincepe in 2001 si se termina in februarie 2003 cand se primeste permisul final de ocupare. In 2006 este pregatit totul pentru sfintire dar cu o saptamana inainte de 18 iulie, cand trebuia sa aiba loc sfintirea, fulgerator parintele sufera un atac de cord fiind internat si operat. Cere sa fie impartasit de catre Parintele Marius Dinca caruia ii spuna ca sfintirea sa aiba loc fara el, explicandu-i toate cele necesare. Credinciosii recunascatori pentru munca, daruirea si jertfa sa, cer amanarea sfintirii, nevoind sa o aiba in absenta celui cu care au inceput si au realizat totul. Astfel Sfintirea se amana si va avea loc in 15 septembrei 2007, dupa ce cupola bisericii a fost pictata intr-un stil neobizantin de maestrul pictor Ioan Popescu din Pitesti, sustinut si ajutat de cele doua fiice Magdalena Perussi si Cosmina Popescu. Cheltuielile pentru realizarea picturii au fost suportate de catre credinciosi si familia preotului. In incheiera cuvantului sau, Parintele a rugat pe Bunul Dumnezeu sa rasplateasca din plin pe toti cei care au ostenit si au daruit, pe fiecare dupa nevoile lor, amintind ca pentru tot restul timpului la fiecare Sf. Liturghie vor fi pomeniti special: “ Pe fondatorii, ctitorii, binefacatorii, rugatori, slujitori, jertfelnici si daruitori sa-i pomeneasca Domnul Dumnezeu in Imparatia Sa totdeauna, acum si pururerea si in vecii vecilor!”
Aceasta biserica a vrut-o Dumnezeu pentru mentinerea credintei, propovaduirea Sf. Evanghelii pentru dobandirea mantuirii, pastrarea limbi, culturii si traditiei neamului romanesc. A subliniat apoi ca biserica nu este a unuia sau a altuia si nici a preotului, ea este a celor ce vin, se roaga si o sustin, fapt pentru care cei ce au fost din ceasul intai si cei ce au venit dupa, cei de astazi si cei ce vor fi dupa noi sunt egali in masura in care la timpul respectiv fac ca biserica sa respire si sa vieze prin ei. A multumit inca o data in incheiere pentru toata darea cea buna si darul desavarsit ce pogoara de la Parintele Ceresc rugandu-l pe Dumnezeu sa vegheze asupra bisericii, pe care i-a incredintat-o.
Duminica 16 Septembrie 2007 a avut loc Sf. Liturghie Arhiereasca intr-o atmosfera solemna dupa care a avut loc Agapa frateasca tinuta in parcul bisericii. In fiecare an vom celebra la 15 septembrie al doilea hram Sf. Iosif anintindu-ne mereu: “Aceasta Biserica Tatal a voit-o, Fiul a zidit-o si Duhul Sfant a sfintit-O!”

Consiliului Parohial
P.S. Cu acest prilej cu toata dragostea crestineasca invitam Duminica 14 septembrie 2008 pe toti romanii crestini care doresc sa participle la celebrarea implinirii unui an de la Sfintire. Serviciul divin incepe la ora 10 am, dupa care va avea loc agapa frateasca cu bucate alese si bucurie sfanta.
Va asteptam cu dragoste sa-L lautam si sa-L preamarim pe Bunul Dumnezeu, Tatal, Fiul si Duhul Sfant si sa ne bucuram impreuna.